Трагедія тернопільських десятикласників (1941)


Укотре перечитуючи інформацію Тернопільського управління СБУ про долю тернопільських десятикласників, заарештованих в 1941 р., не можу до кінця з'ясувати, як же все було насправді. І не тому, що інформація неповна, - навпаки, щоби встановити істину, працівники СБУ прояснили немало фактів. Важливі відомості до цієї справи додала також сестра колишнього рідношкільника, члена ОУН Григорія Філя п. Євгенія.

Але напочатку дамо слово колишнім учням - свідкам тих подій. На гімназійному з'їзді в 1992 р. про арешт товаришів зворушливо розповіла Надія Дяків-Гуменюк (вже і її не стало); немало зберегли в пам'яті й Антоніна Чабан, Марія Мороз та інші.

Було це так: наприкінці квітня 1941 р. арештували двох учнів десятого класу Миколу Крушельницького та Романа Поліщука, згодом - Льонгина Сеньківського. Через декілька днів прийшла черга на Михайла Гринькова, Івана Греня, Ярослава Стасюка, Павла Млинка, Романа Пасіку, а також Мартиніяна Перса. Одних забирали просто з класу, під час навчання, інших схоплювали на вулиці чи вдома.

Уникнути арешту вдалося тільки одному - Мартиніяну Персу. Цим він завдячував Михайлові Гринькову, якому під час обшуку на квартирі вдалося через Марію Мороз повідомити Мартиніяна про свій арешт. Відчувши біду, Перс до школи більше не з'явився та відразу виїхав із Тернополя. Він був одним із волиняків, немало яких навчалося ще в гімназії "Рідної Школи", а згодом і в десятирічці. Майже всі вони походили з Лановецького району - волинської частини Тернопільської області. Мартиніян приїхав додому, в село Бережанку цього ж району, але на очі владі не показувався - перейшов на нелегальне становище. Протримався так понад місяць. Органи НКВС організували негайні розшуки, і під час однієї з облав Мартиніяна вбили. Це сталося в червні 1941 р.

Арешт десятикласників стривожив усю школу, проте причин ніхто нікому не пояснював. Появилися різні припущення та здогади. Правдоподібною стала версія про наклепницько-провокативний донос однієї з десятикласниць, дочки більшовицького чиновника, з якою приятелювали Микола Крушельницький та його товариші, що познайомили її з нашою передвоєнною літературою. Література ця, очевидно, не зовсім відповідала радянським "стандартам", а читання її, за тогочасними мірками, могло підводитися під поняття "антирадянської агітації".

Справи, архівні документи СБУ підтвердили цю версію: у розповсюдженні серед молоді "літератури антирадянського характеру" було звинувачено двох учнів - Романа Пасіку та Івана Греня. Але були й поважніші закиди - всіх без винятку арештованих звинувачено в належності до Організації українських націоналістів, а декого ще й у шпигунській діяльності - зборі відомостей військового характеру. А керував організацією Григорій Філь (псевдонім Яр), який закінчив десятирічку на рік раніше та працював тоді в Тернопільській облспоживспілці. До організації належали також колишні рідношкільники Ярослав Намака та Родіон Ткачук, які в десятирічці не вчилися. Довідавшися про арешти товаришів, всі три відразу перейшли в підпілля і не попали до рук каральних органів.

Хто ж були ці "злочинці"? Ось короткі біографічні довідки про них:

1) Грень Іван Тимофійович - народився в 1922 р. в селянській родині в с. Бережанка Лановецького району Тернопільської області. Від 1934 по 1939 р. вчився у рідношкільній гімназії, а в 1939-1941 рр. - в десятирічці.

2) Гриньків Михайло Іванович - народився 1921 р. в селянській сім'ї в с. Куськівці Лановецького району. До війни вчився в польській гімназії, а від 1939 р. - в десятирічці.

3) Крушельницький Микола - син селян Теодосія та Павлини, народився 15.02.1923 р. в с. Соснів Теребовлянського району. У 1934-1939 рр. вчився у рідношкільній гімназії та склав малу матуру. В 1939-1941 рр. - учень СШ № 1.

4) Млинко Павло Степанович - народився 19.06. 1921 р. в с. Клебанівка Підволочиського району, в селянській сім'ї. В 1931-1938 рр. вчився у рідношкільній гімназії, де склав малу матуру. В 1939-1941 рр. - учень десятирічки.







5) Пасіка Роман Іванович - народився в 1923 р. в священничій сім'ї в Тернополі.

До війни учився в одній із польських гімназій Тернополя, в 1939-1941 рр. - в десятирічці.

6) Перс Мартиніян - народився 23.02.1922 р. у с. Доманинці Лановецького району, в селянській сім'ї. В рідношкільній гімназії вчився від 1932 по 1939 р., закінчивши чотири класи, а далі - в десятирічці.

7) Поліщук Роман Павлович - народився 1923 р. в с. Біла коло Тернополя. У рідношкільній гімназії вчився в 1937-1939 рр., а тоді - в десятирічці.

8) Сеньківській Льонгин Дмитрович - народився 1923 р. в Красносільцях коло Збаража, жив у Дубівцях Тернопільського району. У СШ № 1 вчився в 1939-1941 рр.

9) Стасюк Ярослав - народився 22.05.1922 р. в Тернополі в родині о. Андрія Стасюка та Емілії з Муріїв. У рідношкільній гімназії вчився від 1932 по 1939 р., тут склав малу матуру. В 1939-1941 рр. - учень десятирічки.

Найтяжче звинувачення - шпигунська діяльність - інкримінувалося першим заарештованим Миколі Крушельницькому та Романові Поліщуку (арешт. 30.04.1941р.), а також Льонгинові Сеньківському (арешт. 6.05.1941 р.). М. Крушельницькому закидали членство в ОУН від травня 1940 р., керівництво ланкою розвідників під псевдонімами "Лісовик" та "Вихор". Роман Поліщук був членом ланки розвідників ОУН від січня 1941 р., виступав під псевдонімом "Байда". Льонгин Сеньківський вступив до групи розвідників у квітні 1941 р. під псевдонімом "Симон". Група так і називалася: "ланка розвідників ОУН середньої школи № 1 м. Тернополя".

Слідство в справі цих трьох хлопців тривало недовго. 21 червня 1941 р., у переддень вибуху війни, вони стали перед трибуналом військ НКВС у Тернополі. їх звинуватили у злочинах за ст. 54-2, 54-6, 54-11 Кримінального Кодексу УРСР та засудили: Миколу Крушельницького - до найвищої кари, розстрілу, Романа Поліщука та Льонгина Сеньківського - до десяти років позбавлення волі у виправно-трудових таборах. Документи про виконання вироку над М. Крушельницьким не знайшлися. Не вдалося вияснити і дальшої долі Р. Поліщука. Задокументовано лише, що 29 червня 1941 р. за розпорядженням наркома НКВС України Мешика "у зв'язку з початком воєнних дій" в Тернопільській тюрмі розстріляно Л. Сеньківського.


Михайло Гриньків заперечував висунуті проти себе звинувачення щодо членства в ОУН і до вини не признався. Все ж, як і Л. Сеньківського, його розстріляли в Тернопільській тюрмі 29.06.1941 р. за згаданим вище розпорядженням. Змасакроване тіло М. Гриньківа його батько розпізнав по одежі.

Чотирьом учням удалося уникнути розстрілу - в червні 1941 р. їх вивезли з Тернополя на Урал. Павло Млинко та Ярослав Стасюк потрапили у Верхньоуральську тюрму, де, не витримавши важких умов ув'язнення, загинули: Ярослав Стасюк - 26 лютого 1942 р., Павло Млинко - через декілька днів, 5 березня 1942 р.

Вироку суду дочекалися Іван Грень та Роман Пасіка. їх звинувачено в розповсюдженні антирадянської літератури та в членстві в ОУН нібито ще від 1939 р.

З березня 1943 р. постановою особливої наради НКВС обох засуджено до 10 років позбавлення волі у виправно-трудових таборах.

Однак Роман Пасіка не дочекався відправлення в табір. Через півтора місяця, 19 квітня 1943 р., він помер у тюрмі № 1 Челябінської області. Причиною смерті названо ентерит і металургбуду.

У 1992-1995 рр. справи арештованих десятикласників переглянула Тернопільська обласна прокуратура. Усіх їх посмертно реабілітовано.

* * *

Ось і все, що вдалося довідатися про ці трагічні події, тепер уже більше як п'ятдесятирічної давності.

Але й тепер не дають спокою питання. Чи справді існувала в Тернопільській середній школі підпільна організація? Чи дійсно велася небезпечна розвідувальна робота? А може, всі ці звинувачення нав'язані слідчими органами, які вміли виявляти неабияку фантазію?

Очевидно, що на такі питання сьогодні ніхто не може дати однозначної відповіді. Реабілітація всіх восьми учнів наводить на думку, що для їх арешту та винесення таких суворих вироків основи практично не було. Але й годі категорично заперечувати, що в 1941 р. ніякої учнівської підпільної організації у десятому класі не існувало:

Переважна більшість тодішніх старшокласників СШ № 1 - це колишні учні Тернопільської гімназії "Рідної Школи", які аж ніяк не могли миттю забути про передвоєнні традиції гімназійного життя, зокрема й про існування тоді Юнацтва ОУН. Судовий процес В. Охримовича в 1938 р., на якому за належність до ОУН відповідало і кілька рідношкільників, смерть у золочівській тюрмі гімназиста Володимира Безкоровайного, та, у зв'язку з тими подіями, втрата нашою гімназією права "прилюдності" - усе це ще залишалося свіжим у пам'яті. Крім цього, добре пригадую, якими палкими прихильниками Юнацтва були Мартиніян Перс та Іван Грень. Таких як вони, зрештою, було немало, - усіх нас виховувано на національно-патріотичних традиціях. Та й коли б шкільна підпільна організація була лише вигадкою репресивних органів, то стає незрозумілою поведінка М. Гринькова та М. Перса. Чому перший вирішив попередити про свій арешт, а другий, не чекаючи на дальший розвиток подій, негайно виїхав з Тернополя та перейшов у підпілля? Достовірним видається, що Григорій Філь керував організацією. Згодом він заги-нув в УПА. Там же обірвалося життя Я. Намаки та Р. Ткачука.

І, нарешті, про "шпигунську" частину цієї справи. Якщо така робота проводилася, то тільки на користь тодішньої Німеччини. Сумнівно, щоб велася вона з допомогою ОУН, яка в ті роки почала відмежовуватися від "Третього Райху". Але німці могли для розвідки використовувати інші канали і напевно їх мали. У цьому зв'язку добре пригадую таке: в десятому класі (1939/40 н. р.) моя однокласниця Стефанія Шевадзуцька, довідалася, що нібито німецька розвідка пошукує надійних співпрацівників, запитувала: як маємо поступити? Тоді ми відмовилися від цих пропозицій. Але тут напрошується і таке питання: чи справді німці в такій небезпечній справі, як розвідка, могли серйозно розраховувати на участь далеких від військових справ, малодосвідчених учнів? То чи не була це звичайна провокація, за яку поплатилися життям наші молодші товариші? Та й дуже якось дивно звучала назва: "ланка розвідників ОУН Тернопільської середньої школи № 1"! Виходить, що такі ланки могли існувати і в інших школах чи організаціях? Чи не ски-дається це на сумнозвісні процеси тридцятих років на Україні?

І ще про одне відлуння цієї справи. Його суть в тому, що серед членів підпільної організації виявився зрадник, який видав усіх. За це його покарали вже за німецьких часів. Ярослав Намака брав участь у цьому.

У 1938 р. у відомому процесі Василя Охримовича за належність до ОУН до судової відповідальності притягалися, як співучасники, також дев'ять (яка збіжність!!!) тернопільських гімназистів-рідношкільників. Польська влада нещадно боролася з ОУН, і судові вироки в цьому процесі для багатьох були дуже суворими. Але суд зважив на те, що на лаві підсудних знаходяться учні, які у своїх вчинках керувалися більше емоціями, ніж тверезою розсудливістю; на те, що перед судом вони стоять уперше і що тюремне покарання зможе зламати їх крихкі характери, й тому, попри доказану вину, звільнив усіх (крім одного) від тюрми, передавши на виховання батькам та школі. А невдовзі і школа відновила їх в учнівських правах.

Чи можна порівнювати ці два правосуддя?

На фасаді Тернопільської гімназії ім. Івана Франка в 1993 р. вмуровано пам'ятну таблицю. На ній написано:

Іван Грень Роман Пасіка, Михайло Гриньків Мартиніян Перс, Микола Крушельницький Роман Поліщук, Павло Млинко Льонгин Сеньківський, Ярослав Стасюк. У цьому будинку весною 1941 року органами НКВС заарештовано учнів 10 класу середньої школи № 1. сі вони загинули в таборах ГУЛАГу.


Ювілейна книга Української гімназії в Тернополі 1898-1998 (1998)
ТРАГЕДІЯ ДЕСЯТИКЛАСНИКІВ, Богдан ГАБЛЕВИЧ
ВИКОРИСТАНО МАТЕРІАЛИ МУЗЕЮ ГІМНАЗІЇ ІМ.ФРАНКА

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ключові слова

Відео (233) Спогади (151) Паралелі (112) Цікаве (104) Люди (79) Ірина Максимів (64) Листівки PL (54) Євреї (51) Парафіяльний костел (47) 1944 (45) Фото PL (41) Статті (38) Загальний вид (37) Катедра (35) Фотосалон (34) дядьСаша (34) 1917 (33) Неіснуючі будинки (33) Сумне (32) Шевченка (32) Кухня (29) Став (28) Невідоме (26) Старий замок (25) Книги (24) Володимир Мороз (22) Стара синагога (22) Діти (21) Підземелля (21) 1939 (20) Пам'ятники (20) Микулинецький цвинтар (19) Смішне (19) Вокзал зд (18) Старий ринок (18) Транспорт (18) Ярослав Максимів (18) Готель Подільський (16) Карти (16) Руїни (16) 1СВ (15) Володимир Сушкевич (15) Монастирська церква (15) Надставна церква (15) Середня церква (15) Зима (14) Магістрат (14) Німецька окупація (14) Руська (14) 1908 (13) 1938 (13) Нове окописько (13) Ріка Серет (13) Фото СРСР (13) Герб (12) Стара преса (12) 1918 (11) Адам Міцкевич (11) Онуфрій Саїк (11) Роман Івашкевич (11) 1941 (10) 2011 (10) Голокост (10) Документи (10) Перша гімназія (10) Різдво (10) 1930-ті (9) Єзуїтський костел (9) Майдан Волі (9) Медицина (9) Околиці (9) ППР (9) Підзамче (9) СРСР (9) Сражение за Тарнополь (9) 1903 (8) 1915 (8) 1936 (8) 1950-ті (8) Ігор Король (8) Володимир Громницький (8) Залізниця (8) Майдан Волі 2 (8) Меморіальні дошки (8) Олег Швидкий (8) Острозького (8) Полковниківка (8) Промо (8) Сагайдачного (8) Свята (8) Фото (8) Фото SV (8) Шевченка 21 (8) 1898 (7) 1900 (7) 1930 (7) 2006 (7) 2012 (7) Sowiniec (7) Богдан Свистун (7) Войско (7) Володимир Кріса (7) Загребелля (7) Олександр Семенів (7) Перші москалі (7) Пожежники (7) Сокіл pl (7) Старий парк (7) 1910 (6) 1911 (6) 1931 (6) 1942 (6) 2013 (6) 2СВ (6) NAC (6) Аерофотозйомка (6) Вбивства (6) Володимир Лучаківський (6) Дитинство (6) Йозеф Перль (6) Коперніка 14 (6) Любомира Бойцун (6) Музеї (6) Музика (6) Міст рампа (6) Новий замок (6) Оболоня (6) Окружний суд (6) Поділ (6) Радіо (6) Сагайдачного 3 (6) Стахо-вар'ят (6) Тарновського (6) Трьохсторонній годинник (6) Тюрма (6) Фонтани (6) Юрій Свідерський (6) 1896 (5) 1913 (5) 1926 (5) 1935 (5) 1945 (5) 1962 (5) Багата (5) Бойня (5) Весілля (5) Влодко Іваницький (5) Володимир Мисула (5) Віадук (5) Ганна Саїк (5) ДАТО (5) Демографія (5) Диваки (5) Криниці (5) МЕМ (5) Омелян Кузьміньчук (5) Острозького 9 (5) Парк Шевченка (5) Петриків Голокост (5) Рудка (5) Станіслав Ковальчук (5) Стефа Заводович (5) Сун (5) Театралка (5) Українською (5) Шевченка 3 (5) 1672 (4) 1861 (4) 1868 (4) 1872 (4) 1895 (4) 19 липня (4) 1901 (4) 1907 (4) 1909 (4) 1914 (4) 1916 (4) 1919 (4) 1921 (4) 1923 (4) 1933 (4) 1943 (4) 1947 (4) 1952 (4) 1956 (4) 1990 (4) 2003 (4) 2014 (4) 23 травня (4) Адресова 35 (4) Бабада (4) Влада (4) Гвара (4) Готель Пунчерта (4) Грушевського 2 (4) Джерела (4) Доли (4) Дорошівка (4) Дім Парнаса (4) Електрівня (4) ЗУНР (4) Замкова брама (4) Качали (4) Кладка (4) Кульчицької 4 (4) Листопадова 4 (4) Махабунди (4) Миколая (4) Назва міста (4) Освіта (4) Острозького 11 (4) Острів Чайка (4) Палац Загребелля (4) Плани (4) Пляжі (4) Польською (4) Промисловість (4) Руська 23 (4) Сагайдачного 4 (4) Св.Вінцентій (4) Спорт (4) Старе окописько (4) Татарська (4) Турист (4) Українська гімназія (4) Фортеця (4) Фото DE (4) ЦУМ (4) Цвинтарна брама (4) Цегла (4) Чорновола (4) Шевченка 29 с (4) Шпацір (4) Юзеф Пілсудський (4) Ярослав Гулько (4) 1 січня (3) 11 листопада (3) 1825 (3) 1836 (3) 1840 (3) 1888 (3) 1890 (3) 1892 (3) 1893 (3) 1894 (3) 1897 (3) 1899 (3) 1906 (3) 1912 (3) 1920 (3) 1924 (3) 1925 (3) 1927 (3) 1929 (3) 1932 (3) 1934 (3) 1946 (3) 1949 (3) 1954 (3) 1955 (3) 1957 (3) 1959 (3) 1969 (3) 1970 (3) 1983 (3) 1994 (3) 2002 (3) 25 квітня (3) 29 вересня (3) Іван Мазур (3) Ігор Дуда (3) Іграшки (3) Альбоми (3) Анатолій Лещишин (3) Ашкеназі (3) Богдан Васильків (3) Броварня (3) Будинок на цвинтарі (3) Білецька (3) Валова (3) Ветерани (3) Віктор Хара (3) Вілла Грабовського (3) Гетто (3) Грушевського (3) Дмитро Мулярчук (3) Замонастирська (3) Захоронки (3) Йосип Сліпий (3) Каналізація (3) Каплиця Антонія (3) Коперніка 1 (3) Кульчицької (3) Кульчицької 3-5 (3) Легенди (3) Листопадова (3) Листопадова 5 (3) Листівки СРСР (3) Львів (3) Майки (3) Микола Саїк (3) Мстислава 2 (3) Міст Петриків (3) Неіснуючі МО (3) Неіснуючі вулиці (3) Новий світ (3) Німці (3) Острозького 20 (3) Подільська Нижня (3) Подільський банк (3) Події (3) Поховання (3) Похорони (3) Рейхенберг (3) Релігія (3) Речі (3) Руська 56 (3) Сагайдачного 2 (3) Сасовер (3) Сергій Чернишов (3) Сибір (3) Старий ринок 1а (3) Староство (3) Січинського (3) ТОКМ (3) Театр (3) Франка (3) Франка 12 (3) Хмельницького (3) Цвинтар Загребелля (3) Цвинтар рогатка (3) Цвинтарна каплиця (3) Шевченка 33 с (3) Шевченка 39 (3) Шия (3) Шмуель Агнон (3) Юля Саїк (3) Ялинка (3) Ян Тарновський (3) св Текля (3) 1 вересня (2) 10 лютого (2) 12 липня (2) 12 листопада (2) 15 березня (2) 15 квітня (2) 17 липня (2) 18 липня (2) 1809 (2) 1817 (2) 1829 (2) 1851 (2) 1860-ті (2) 1870 (2) 1873 (2) 1875 (2) 1880 (2) 1882 (2) 1883 (2) 1886 (2) 1891 (2) 1905 (2) 1922 (2) 1928 (2) 1937 (2) 1940 (2) 1948 (2) 1953 (2) 1958 (2) 1960 (2) 1960-ті (2) 1968 (2) 1975 (2) 1992 (2) 1995 (2) 1997 (2) 2008 (2) 2010 (2) 2015 (2) 21 червня (2) 22 травня (2) 24 липня (2) 25 жовтня (2) 27 серпня (2) 27 червня (2) 28 серпня (2) 30 серпня (2) 31 липня (2) 4 липня (2) Ігор Герета (2) Ігри (2) Ідеї (2) Ілярій Брикович (2) Іпотечний банк (2) Автовокзал (2) Андрей Шептицький (2) Баба Слава (2) Бережанська (2) Богдан Любий (2) Борделі (2) Борис Кошечкін (2) Будинок Свистуна (2) Вадим Перець (2) Василь Бекесевич (2) Великдень (2) Випивка (2) Водоканал (2) Галягура (2) Гоголя 3 (2) Годинник Катедра (2) Готель Адлера (2) Готель Польонія (2) Готель Тернопіль (2) Дороги (2) Едуард Гронський (2) Жебраки (2) Завод Доли (2) Зарихти (2) Кава (2) Казимирівська площа (2) Калина (2) Ковчег (2) Кооперативний (2) Коперніка (2) Криниця родючості (2) Крушельницької (2) Людовік Фінкель (2) Магістрат 1 (2) Михайло Бріль (2) Могила ЖСР (2) Міст маяк (2) Над Ставом (2) Новий рік (2) Обеліск (2) Олексій Столяров (2) Острозького 45 (2) Пам'ятник Бандері (2) Пам'ятник Леніну (2) Пам'ятник Франку (2) Пам'ятник Хмельницькому (2) Пам'ятник Шевченку 2 (2) Пані з мітлою (2) Парк Топільче (2) Парохіяльний дім (2) Пелих дім (2) Пенза (2) Перемога (2) Перля (2) Пирогова (2) Пласт (2) Поляки (2) Поліція (2) Пошта (2) Рогатка (2) Рідна школа (2) Сагайдачного 13 (2) Сквер Шевченка (2) Слупи (2) Сніжинка (2) Собача печера (2) Стадникової (2) Старий млин (2) Степан Ратич (2) Струсів (2) Татари (2) Тварини (2) Торговиця Збруч (2) Труба (2) Франка 10 (2) Фундація Острозького (2) Фільми (2) Хмельницького 17 (2) Хмельницького 33 (2) Цвинтар 1 (2) Цукровня (2) Четверта церква (2) Шашкевича (2) Шевченка 1 (2) Шевченка 23 (2) Шептицького (2) Шептицького 7а (2) Ярослав Стецько (2) о Білинський (2) 1 квітня (1) 1 лютого (1) 1 травня (1) 10 вересня (1) 10 жовтня (1) 10 квітня (1) 11 липня (1) 12 березня (1) 12 квітня (1) 12 лютого (1) 12 травня (1) 13 лютого (1) 13 січня (1) 14 грудня (1) 1488 (1) 15 лютого (1) 15 серпня (1) 1544 (1) 1545 (1) 1555 (1) 1561 (1) 1570 (1) 16 жовтня (1) 16 квітня (1) 16 листопада (1) 16 травня (1) 1607 (1) 1609 (1) 1610 (1) 1611 (1) 1612 (1) 1614 (1) 1627 (1) 1636 (1) 1643 (1) 1648 (1) 17 вересня (1) 17 листопада (1) 17 лютого (1) 17 травня (1) 1730 (1) 1744 (1) 1763 (1) 1770 (1) 1783 (1) 1785 (1) 1799 (1) 18 березня (1) 18 лютого (1) 18 серпня (1) 1818 (1) 1819 (1) 1827 (1) 1831 (1) 1838 (1) 1841 (1) 1843 (1) 1847 (1) 1849 (1) 1853 (1) 1855 (1) 1856 (1) 1858 (1) 1862 (1) 1864 (1) 1865 (1) 1867 (1) 1869 (1) 1870-ті (1) 1874 (1) 1876 (1) 1881 (1) 1885 (1) 1887 (1) 19 березня (1) 19 вересня (1) 19 жовтня (1) 19 квітня (1) 19 травня (1) 1902 (1) 1904 (1) 1920-ті (1) 1940-ві (1) 1950 (1) 1951 (1) 1961 (1) 1963 (1) 1965 (1) 1967 (1) 1970-ті (1) 1972 (1) 1973 (1) 1974 (1) 1977 (1) 1982 (1) 1985 (1) 1989 (1) 1990-ті (1) 1996 (1) 1998 (1) 2 вересня (1) 2 грудня (1) 2 липня (1) 2 листопада (1) 2 травня (1) 20 березня (1) 20 січня (1) 20 червня (1) 2000 (1) 2001 (1) 2004 (1) 2009 (1) 2016 (1) 2017 (1) 21 березня (1) 21 грудня (1) 21 лютого (1) 21 серпня (1) 22 грудня (1) 22 липня (1) 22 січня (1) 23 березня (1) 23 вересня (1) 23 листопада (1) 23 січня (1) 23 червня (1) 24 січня (1) 24 травня (1) 24 червня (1) 25 грудня (1) 25 лютого (1) 25 січня (1) 25 червня (1) 26 вересня (1) 26 грудня (1) 26 липня (1) 26 листопада (1) 27 грудня (1) 27 січня (1) 28 березня (1) 28 квітня (1) 28 липня (1) 28 травня (1) 29 липня (1) 29 червня (1) 3 вересня (1) 3 грудня (1) 3 травня (1) 30 вересня (1) 30 травня (1) 31 серпня (1) 4 лютого (1) 4 серпня (1) 5 березня (1) 5 квітня (1) 5 лютого (1) 5 травня (1) 6 березня (1) 6 квітня (1) 7 березня (1) 7 серпня (1) 7 травня (1) 7 червня (1) 8 листопада (1) 8 серпня (1) 8 червня (1) 9 квітня (1) 9 лютого (1) 9 серпня (1) FB (1) TSL (1) Єзуїти (1) Іван Горбачевський (1) Іван Заруцький (1) Іван Франко (1) Ікона 1730 (1) Ікони (1) Інвентарі (1) Ірена Гут (1) Австро банк (1) Австрія (1) Авіація (1) Агенор Голуховський (1) Аксельрод (1) Алея Леніна (1) Алея Раціборського (1) Ангел хоронитель (1) Антон Кохановський (1) Антон Марчевський (1) Багата 2 (1) Багата 9 (1) Бакаїха (1) Банки (1) Березовиця (1) Близнюки колійові (1) Борис Демків (1) Броварна (1) Броварна 14 (1) Бронепотяг (1) Брюкнера (1) Бюлетень 1975 (1) Бюст Стецьку (1) Біла гора (1) Білецька 47 (1) Білогірська (1) В'ячеслав Чорновіл (1) Валерій Старічков (1) Валова 12 (1) Валова музей (1) Вандалізм (1) Василь Вишиваний (1) Василь Стефаник (1) Вбиральні (1) Вертеп (1) Виговського (1) Випадкова зустріч (1) Водохреща (1) Володимир Калин (1) Володимир Мандль (1) Вольф Мессінг (1) Вулицями славетних (1) Відродження (1) Вільне Життя (1) Вітошинські (1) Газ (1) Галицька (1) Георгій Жуков (1) Герета дошка 1 (1) Глибока (1) Глиняна (1) Глиняна 6 (1) Глінки (1) Гнатюка (1) Гоголя (1) Гоголя 11 (1) Голод камінь (1) Голодомор (1) Горбатий (1) Гранд старий (1) Гриби (1) Григорій Грицина (1) Гримайлів (1) Громницького (1) Даніель Штекель (1) Дарія Цвек (1) Джон Звожек (1) Дзвіниця рогатка (1) Домініканська площа (1) Дошка Голубович (1) Дошка Лисенку (1) Дошка Лучаківському 1 (1) Дошка Подільський (1) Дошка УДГ (1) Дошка Франку (1) Дошка Чайковському (1) Дошка Штаб (1) Дошка тюрма (1) Дошка школярі (1) Діонізій Шолдра (1) Діорама 1944 (1) Епідемії (1) Живова (1) За Рудкою 45 (1) Замкова (1) Замкова 16 (1) Зацерковна (1) Йозеф Галічер (1) Кадр памяті (1) Казначейство (1) Камінна (1) Камінна 3 (1) Кападоція (1) Каплиця рогатка (1) Каплиця святоіванівська (1) Карпенка (1) Качали 9 (1) Клуб Тернополян (1) Козаки (1) Козацький острів (1) Колекціонування (1) Коперніка 18 (1) Корисне (1) Котляревського (1) Котляревського 2 (1) Котляревського 4 (1) Кошари дубовецькі (1) Кошари замкові (1) Криниця СР (1) Культура (1) Кульчицької 5 (1) Кіно Україна (1) Кіномайстерня (1) Липа (1) Липова 12 (1) Липова 7 (1) Липова. Липова 8 (1) Листопадова 1 (1) Листопадова 2 (1) Львівська (1) Літак (1) Літаки парк (1) М'ясокомбінат 2 (1) М'ясокомбінат 3 (1) МД Загруддя (1) Магістрат 2 (1) Макет (1) Малюнки (1) Медова (1) Микита Хрущов (1) Микола Лисенко (1) Микола Невеселий (1) Микулинецька (1) Михайло Перль (1) Млин Галля (1) Могила Губер (1) Монастирського (1) Морозиво (1) Мстислава (1) Музей Коперніка (1) Музей Крушельницької (1) Музей Чорнобиль (1) Музей політ (1) Музилище 1 (1) Містика (1) Надія Грицина (1) Назарія (1) Назви вулиць (1) Нассау (1) Нахман Крохмаль (1) Незалежності пам (1) Ніч (1) ОДА (1) ОСС (1) Оболоня 13 (1) Одяг (1) Оксана Флінта (1) Олександр Керенський (1) Олександр Пушкін (1) Олесь Маляр (1) Омелян Пріцак (1) Опільського 2 (1) Опільського 6 (1) Острозького 13 (1) Острозького 26 (1) Острозького 62 (1) Острів закоханих (1) Офензива (1) Пагорб (1) Пам'ятник Пілсудському (1) Пам'ятник Шевченку 1 (1) Пан Богдан (1) Паращука (1) Паращука 2 (1) Паращука 4у (1) Парк Загребебелля (1) Паркова (1) Переходи Гайова (1) Перехід Білогірська (1) Печери (1) Пленер Медобори (1) Пляж Біла Гора (1) Погода (1) Погорілес (1) Погруддя Словацького (1) Пологовий (1) Порох Гал (1) Порох Пет (1) Посацка (1) Праведники (1) Проституція (1) Риба (1) Рудольф Галль (1) Руська 15 (1) Руська 25 (1) Руська 28 (1) Руська 37 серце (1) Руська 4 (1) Руська 52 (1) Сагайдачного 6 (1) Самогубці (1) Свят (1) Середня дзвіниця 1 (1) Сидір Голубович (1) Символіка (1) Симон Петлюра (1) Скаути (1) Скульптури Кузнєцова (1) Славко Луцишин (1) Словацького 4 (1) Солодощі (1) Соломія Крушельницька (1) Спога (1) Стадіон (1) Стара ватра (1) Стара піцерія (1) Старий ринок 1 (1) Старошкільна (1) Статистика (1) Стефанія Садовська (1) Стосунки (1) Стрільців 13 (1) Стрільців 17 (1) ТДМУ (1) ТНПУ (1) Танцорова 51 (1) Тарас Циклиняк (1) Татарська 35 (1) Телефон (1) Темпель (1) Тернопіль у плині літ (1) Торгівля (1) Транс (1) Тубдиспансер (1) УГКЦ (1) Фарна (1) Фото 2СВ (1) Франка 11 (1) Франка 20 (1) Франка 7а (1) Футбол (1) Фігурка Нечая (1) ХБК (1) Хмельницького 15 (1) Хмельницького 27 (1) Хмельницького 9 (1) Храми (1) Хрест Загребелля (1) Хрест Чернівецька (1) Цвинтар 2 (1) Цвинтарна (1) Цистерна із спиртом (1) Цікав (1) Чеслав Бліхарський (1) Човнева станція (1) Чорновола 1 (1) Чорновола 14 (1) Чорновола 4 (1) Чорновола 5 (1) Чумацька (1) Чумацька 25 (1) Швейц павільйон (1) Шевченка 10 (1) Шевченка 15 (1) Шевченка 18 (1) Шевченка 25 (1) Шевченка 5 (1) Шептицького 2 (1) Шибениця (1) Школя Перля (1) Шмуель Раппопорт (1) Шоста школа (1) Шпиталь новий (1) Шталаг (1) Юзеф Галічер (1) Юрій Заводович (1) Юрій Луговий (1) Яким Ярема (1) Ян Вікалюк (1) Ян Матейко (1) Яремчука 32 (1) Яремчука 39 (1) Ярослав Ч (1)