Богдан Мельник: «Будівельна праця важка, але вона дає позитивний заряд, особливо, коли ти бачиш те, що створив власними руками»



Заслужений будівельник України Богдан Мельник розбудовував Тернопіль від дитячих садків до «Березолю» та будівлі ОДА

Коли Богдан Мельник приїхав у Тернопіль, тут було всього два мікрорайони, а за його участі місто збільшилось утричі. Під його чітким керівництвом виросли центральні будівлі нашого міста. Вони не тільки отримали статус стратегічних, а й стали окрасою Тернополя. За 50-річний стаж роботи у сфері будівництва Богдан Мельник отримав чимало відзнак: був ударником комуністичної праці, нагороджений медаллю відмінника військового будівництва, а нині він - заслужений будівельник України. Найбільше він завдячує своєму рідному підприємству «Тернопільбуд», якому віддав 45 років своєї праці. Сьогодні Богдан Миколайович збирається на заслужений відпочинок. З цієї нагоди Він розповів читачам «Номер один», з чого починався Тернопіль та про його найцікавіші споруди.

– Богдане Миколайовичу, розкажіть як пройшли ваші дитячі роки.

– Народився я у селі Угринківці Заліщицького району в 1944 році в часи окупації. Закінчив Заліщицьку середню школу, а згодом –Чернівецький будівельний технікум. Моє дитинство пройшло у Заліщиках, а літні канікули, зазвичай, – у селі. Після 7 класу під час канікул привозив колгоспникам на ланку воду, працював накопичувачем на комбайні. Колись комбайни були не такими, як зараз. Вони мали причепи для соломи. Її потрібно було розкидати і висипати в рядочок. Будівництво сподобалося мені ще у школі. Тоді якраз у нас будувався спортивний зал, і ми з товаришем були головними «будівельниками» (сміється – авт.). Після закінчення школи вступив у будівельний технікум. Працював у Чернівецькій області, під час служби в армії будував об’єкти у Москві. Саме там я завершив два мої перших об’єкти – школа на 960 учнів та житловий будинок. Над ними я працював «з нуля» до здачі в експлуатацію.

– Чи важко у той час було стати студентом?

– Технікуму – ні. Але мені дуже подобалась архітектура, тому я хотів вступити у Львівський політехнічний інститут. У ті часи стати студентом цього закладу було важко. Під час конкурсного відбору в мене було завдання – підготувати ескіз арки Стрийського парку, а коли я виконав завдання, мені сказали, що це не ескіз, а малюнок. Тоді у мене не було особливої підтримки чи високопоставлених родичів, тому сперечатися з комісією я не став, хоча вступні екзамени здав дуже добре. Я забрав з університету виписку про здачу екзаменів та відвіз документи у Чернівецький будівельний технікум. Перша моя робоча спеціальність – арматурник, я до цього часу прекрасно можу в’язати дроти.

– Пам’ятаєте, як отримали першу зарплатню?


– Так. Це було на комбінаті «Хрещатик». На посаді арматурника отримав 92 карбованці. Тоді ж трапилась цікава історія. У той день погода була чудова, літо, спека… Дорогою додому вирішив скупатися. На березі стояли для хлопці. Я залишив їм одежу, а сам поліз у воду. Повертаюся – ані грошей, ані хлопців немає. Та пізніше вдалося їх знайти і вони повернули гроші.

– Пригадуєте свій приїзд у Тернопіль?

– Ми з дружиною переїхали у Тернопіль в 1967 році. У Заліщиках не було роботи, а Тернопіль – обласний центр, тому тут значно більше перспективи. Пережили різне: жили і на приватній квартирі, і в гуртожитку, і на будівництві. Першим моїм збудованим у Тернополі будинком стала дев’ятиповерхівка на масиві «Дружба» на вул. Миру, 4а. Її здали в експлуатацію у 1969 році. З 1971 року працював старшим виконробом на підприємстві «Житлобуд-1». Сюди я був переведений з іншої організації під час будівництва будинку культури на 1200 місць – нинішній «Березіль». Його будівництво завершили у 1977 році. Після цього з 1978 року працював головним інженером БУ «Житлобуд-1», а у 1983 – став начальником.

– Під Вашим керівництвом виросли центральні будівлі міста…

– З 1978 року «Житлобуд-1» здав будинок ОДА в Тернополі, будівлю видавництва «Збруч», готелю «Галичина», школи, дитячі садки, будинок бавовняного комбінату «Текстерно» та промислові об’єктів в інших областях.

«Житлобуд-1» – одне з найстарших будівельних підприємств Тернополя. За 57 років його існування було здано 530 тис. квадратних метрів житла, 25 шкіл, 24 садочки, 3 адміністративних будинки, готелі, будинки побуту. Коли я приїхав у Тернопіль, тут проживало 84 тис. населення. Сьогодні ж – 240 тис. Місто росло на моїх очах. Коли я сюди приїхав, тут ще не було мікрорайонів «Східний», БАМ. Проспект Злуки був вимощений дорогою з білого каменю. Це була окраїна Тернополя. Далі за нею – поля. На «Дружбі» було всього три вулиці: Львівська, Миру та Дружби. Зараз місто масштабно розбудувалося. Приємно, що це відбувалося за моєї участі та нашого підприємства.

– Професія будівельника важка і водночас небезпечна…

– Так, справді, але вона дає позитивний заряд, особливо, коли ти бачиш, що створив власними руками. Тоді переповнює гордість за свою працю. Часто будівельників забувають, але приємно пройтися по місту, самому подивитись та іншим показати, що ти створив. Для мене знаковим є те, що саме будівництвом школи я почав та завершив свою кар’єру. Адже нещодавно ми здали в експлуатацію школу в селі Скорики. Я не хотів іти на пенсію, залишивши незавершеним об’єкт.

– Як змінювалась будівельна сфера Тернополя за роки Вашої роботи?

– По-перше, кардинально змінився стиль та архітектура. Раніше всі будинки були схожі на сірникові коробки, тому зробити генплан було легко: вертикальні – дев’ятиповерхівки, горизонтальні – п’ятиповерхівки. Зараз всі архітектурні проекти є індивідуальними, тому вони потребують іншого підходу до роботи та іншого рівня кваліфікації будівельників. У будівельній сфері почали використовувати сучасні і значно ефективніші матеріали, нові технології та техніку. Розпочалось застосування монолітно-каркасного будівництва. За своєю стійкістю вони випереджають цегляні будинки. Нині відмовились від будівництва панельних будинків з терміном експлуатації не менше 50 років. З кожним днем у наше життя приходить все більше новітніх технологій. За цим процесом потрібно слідкувати, аби своєчасно застосовувати їх відповідно до вимог часу. Сьогодні різко скоротилося державне фінансування на будівництво. Ось, наприклад, корпус третьої лікарні заплановано під пологовий будинок. Ми півтора року працювали над цим об’єктом, а вже чотири – будівля стоїть. Мені дуже хотілось завершити об’єкт. Один пологовий будинок на БАМі я вже здав. У ньому народився мій онук. Дуже хотілось завершити й це будівництво. Очевидно, не судилось.

- Чи є якісь питання в будівництві, з якими Ви, як професіонал, не можете погодитися?

Дивує теперішнє питання держзакупівель (тендерів) в будівництві. Учасниками тендерів часто стають так звані «фірмочки», що складаються з декількох чоловік. Вони не мають ні досвіду в будівництві, ні матеріально-технічної бази, та й інженерних чи й робітничих кадрів їм бракує… Такі фірми спеціально занижують ціну пропозиції, а вигравши право на виконання будівельних робіт, виконують їх неякісно, зривають терміни і в результаті завищують ціни за виконані роботи. А саме це породжує корупцію.

Я переконаний, участь у держзакупівлях на будівництво повинні приймати лише професійні будівельні організації. А до будівництва лікарень, шкіл та інших спеціалізованих об’єктів потрібний особливий підхід проектних організацій, служб замовника у підборі технологій, матеріалів для ведення робіт. У цих випадках слід пам’ятати прислів’я: «ми не настільки багаті, щоб витрачати кошти на дешеві речі».

– Ви не хвилювалися, коли брали на себе відповідальність за будівництво стратегічних об’єктів?

– Ніколи. До цього часу наше управління будувало будинки культури, театри, тому досвід передавався з покоління в покоління. Також силами нашого управління було збудованого педагогічний університет. Ми мали багато об’єктів соціального значення і відшліфовані кадри, тому не було боязко братися за це. Наші бригади будували церкви. Наприклад, у Тернополі це церква Архистратига Святого Михаїла. Коли ми у 1993 році взялися за цей об’єкт, я переживав, як наша бригада буде втілювати проект на 12-метрових арках. В результаті зробили ідеально. Причому та таких об’єктах завжди заробляли менше, ніж на житлових будинках, але духовність та розуміння значення таких об’єктів не дозволили жодному будівельнику відмовитись від роботи над такими будівлями.

– Які об’єкти потребують більш клопіткої роботи – соціальні чи житлові будинки?

– Всі об’єкти потребують уваги. Для мене немає різниці чи це банно-пральний комбінат, чи школа. Обидва потрібно збудувати якісно та відповідально. Наприклад, палац культури «Березіль» ім. Л. Курбаса хотілось зробити дуже гарно, але на той час не було таких матеріалів. Використання мармуру та граніту було обмеженим. Аналогічна ситуація була з адмінбудинком: до 6 поверху сходи будівлі мармурові, а далі – бетонні. Я не втомлююсь повторювати, що нам потрібно давати не тільки звання заслужених будівельників, а й педагогів, психологів тощо. Керівникам доводиться працювати з людьми. До них потрібно знайти підхід, а також бути економістом, дипломатом тощо. Усі ці риси повинні бути притаманні керівнику будь-якого рівня.

– Які таємниці приховують стіни центральних об’єктів нашого міста?

– Під час будівництва адмінбудинку на місці, де зараз знаходяться центральні сходи, наші працівники викопали кістяк німця: каску, пробиту розривною кулею, ще не зотлілі черевики, пояс. Шукали патрони, але так і не знайшли. Наприклад, під будинком побуту ми знайшли тунель, довжиною близько 15 метрів, а далі – обвал. Мабуть, він вів до костелу. Таких випадків траплялося чимало. А під час будівництва «Текстерно» на даху площею 450 на 425 метрів стояли казарми, де жили працівники. 14 моторолерів їздили по даху і розвозили будівельні матеріали. Тут їздив навіть маленький тракторець, поки не провалився (сміється – авт.). Техніка працювала на висоті 15 метрів. Її туди доставляли краном.

Джерело: НОМЕР ОДИН / Відео "ПРО ВСЕ"

Ключові слова

Відео (233) Спогади (151) Паралелі (112) Цікаве (104) Люди (79) Ірина Максимів (64) Листівки PL (54) Євреї (51) Парафіяльний костел (47) 1944 (45) Фото PL (41) Статті (38) Загальний вид (37) Катедра (35) Фотосалон (34) дядьСаша (34) 1917 (33) Неіснуючі будинки (33) Сумне (32) Шевченка (32) Кухня (29) Став (28) Невідоме (26) Старий замок (25) Книги (24) Володимир Мороз (22) Стара синагога (22) Діти (21) Підземелля (21) 1939 (20) Пам'ятники (20) Микулинецький цвинтар (19) Смішне (19) Вокзал зд (18) Старий ринок (18) Транспорт (18) Ярослав Максимів (18) Готель Подільський (16) Карти (16) Руїни (16) 1СВ (15) Володимир Сушкевич (15) Монастирська церква (15) Надставна церква (15) Середня церква (15) Зима (14) Магістрат (14) Німецька окупація (14) Руська (14) 1908 (13) 1938 (13) Нове окописько (13) Ріка Серет (13) Фото СРСР (13) Герб (12) Стара преса (12) 1918 (11) Адам Міцкевич (11) Онуфрій Саїк (11) Роман Івашкевич (11) 1941 (10) 2011 (10) Голокост (10) Документи (10) Перша гімназія (10) Різдво (10) 1930-ті (9) Єзуїтський костел (9) Майдан Волі (9) Медицина (9) Околиці (9) ППР (9) Підзамче (9) СРСР (9) Сражение за Тарнополь (9) 1903 (8) 1915 (8) 1936 (8) 1950-ті (8) Ігор Король (8) Володимир Громницький (8) Залізниця (8) Майдан Волі 2 (8) Меморіальні дошки (8) Олег Швидкий (8) Острозького (8) Полковниківка (8) Промо (8) Сагайдачного (8) Свята (8) Фото (8) Фото SV (8) Шевченка 21 (8) 1898 (7) 1900 (7) 1930 (7) 2006 (7) 2012 (7) Sowiniec (7) Богдан Свистун (7) Войско (7) Володимир Кріса (7) Загребелля (7) Олександр Семенів (7) Перші москалі (7) Пожежники (7) Сокіл pl (7) Старий парк (7) 1910 (6) 1911 (6) 1931 (6) 1942 (6) 2013 (6) 2СВ (6) NAC (6) Аерофотозйомка (6) Вбивства (6) Володимир Лучаківський (6) Дитинство (6) Йозеф Перль (6) Коперніка 14 (6) Любомира Бойцун (6) Музеї (6) Музика (6) Міст рампа (6) Новий замок (6) Оболоня (6) Окружний суд (6) Поділ (6) Радіо (6) Сагайдачного 3 (6) Стахо-вар'ят (6) Тарновського (6) Трьохсторонній годинник (6) Тюрма (6) Фонтани (6) Юрій Свідерський (6) 1896 (5) 1913 (5) 1926 (5) 1935 (5) 1945 (5) 1962 (5) Багата (5) Бойня (5) Весілля (5) Влодко Іваницький (5) Володимир Мисула (5) Віадук (5) Ганна Саїк (5) ДАТО (5) Демографія (5) Диваки (5) Криниці (5) МЕМ (5) Омелян Кузьміньчук (5) Острозького 9 (5) Парк Шевченка (5) Петриків Голокост (5) Рудка (5) Станіслав Ковальчук (5) Стефа Заводович (5) Сун (5) Театралка (5) Українською (5) Шевченка 3 (5) 1672 (4) 1861 (4) 1868 (4) 1872 (4) 1895 (4) 19 липня (4) 1901 (4) 1907 (4) 1909 (4) 1914 (4) 1916 (4) 1919 (4) 1921 (4) 1923 (4) 1933 (4) 1943 (4) 1947 (4) 1952 (4) 1956 (4) 1990 (4) 2003 (4) 2014 (4) 23 травня (4) Адресова 35 (4) Бабада (4) Влада (4) Гвара (4) Готель Пунчерта (4) Грушевського 2 (4) Джерела (4) Доли (4) Дорошівка (4) Дім Парнаса (4) Електрівня (4) ЗУНР (4) Замкова брама (4) Качали (4) Кладка (4) Кульчицької 4 (4) Листопадова 4 (4) Махабунди (4) Миколая (4) Назва міста (4) Освіта (4) Острозького 11 (4) Острів Чайка (4) Палац Загребелля (4) Плани (4) Пляжі (4) Польською (4) Промисловість (4) Руська 23 (4) Сагайдачного 4 (4) Св.Вінцентій (4) Спорт (4) Старе окописько (4) Татарська (4) Турист (4) Українська гімназія (4) Фортеця (4) Фото DE (4) ЦУМ (4) Цвинтарна брама (4) Цегла (4) Чорновола (4) Шевченка 29 с (4) Шпацір (4) Юзеф Пілсудський (4) Ярослав Гулько (4) 1 січня (3) 11 листопада (3) 1825 (3) 1836 (3) 1840 (3) 1888 (3) 1890 (3) 1892 (3) 1893 (3) 1894 (3) 1897 (3) 1899 (3) 1906 (3) 1912 (3) 1920 (3) 1924 (3) 1925 (3) 1927 (3) 1929 (3) 1932 (3) 1934 (3) 1946 (3) 1949 (3) 1954 (3) 1955 (3) 1957 (3) 1959 (3) 1969 (3) 1970 (3) 1983 (3) 1994 (3) 2002 (3) 25 квітня (3) 29 вересня (3) Іван Мазур (3) Ігор Дуда (3) Іграшки (3) Альбоми (3) Анатолій Лещишин (3) Ашкеназі (3) Богдан Васильків (3) Броварня (3) Будинок на цвинтарі (3) Білецька (3) Валова (3) Ветерани (3) Віктор Хара (3) Вілла Грабовського (3) Гетто (3) Грушевського (3) Дмитро Мулярчук (3) Замонастирська (3) Захоронки (3) Йосип Сліпий (3) Каналізація (3) Каплиця Антонія (3) Коперніка 1 (3) Кульчицької (3) Кульчицької 3-5 (3) Легенди (3) Листопадова (3) Листопадова 5 (3) Листівки СРСР (3) Львів (3) Майки (3) Микола Саїк (3) Мстислава 2 (3) Міст Петриків (3) Неіснуючі МО (3) Неіснуючі вулиці (3) Новий світ (3) Німці (3) Острозького 20 (3) Подільська Нижня (3) Подільський банк (3) Події (3) Поховання (3) Похорони (3) Рейхенберг (3) Релігія (3) Речі (3) Руська 56 (3) Сагайдачного 2 (3) Сасовер (3) Сергій Чернишов (3) Сибір (3) Старий ринок 1а (3) Староство (3) Січинського (3) ТОКМ (3) Театр (3) Франка (3) Франка 12 (3) Хмельницького (3) Цвинтар Загребелля (3) Цвинтар рогатка (3) Цвинтарна каплиця (3) Шевченка 33 с (3) Шевченка 39 (3) Шия (3) Шмуель Агнон (3) Юля Саїк (3) Ялинка (3) Ян Тарновський (3) св Текля (3) 1 вересня (2) 10 лютого (2) 12 липня (2) 12 листопада (2) 15 березня (2) 15 квітня (2) 17 липня (2) 18 липня (2) 1809 (2) 1817 (2) 1829 (2) 1851 (2) 1860-ті (2) 1870 (2) 1873 (2) 1875 (2) 1880 (2) 1882 (2) 1883 (2) 1886 (2) 1891 (2) 1905 (2) 1922 (2) 1928 (2) 1937 (2) 1940 (2) 1948 (2) 1953 (2) 1958 (2) 1960 (2) 1960-ті (2) 1968 (2) 1975 (2) 1992 (2) 1995 (2) 1997 (2) 2008 (2) 2010 (2) 2015 (2) 21 червня (2) 22 травня (2) 24 липня (2) 25 жовтня (2) 27 серпня (2) 27 червня (2) 28 серпня (2) 30 серпня (2) 31 липня (2) 4 липня (2) Ігор Герета (2) Ігри (2) Ідеї (2) Ілярій Брикович (2) Іпотечний банк (2) Автовокзал (2) Андрей Шептицький (2) Баба Слава (2) Бережанська (2) Богдан Любий (2) Борделі (2) Борис Кошечкін (2) Будинок Свистуна (2) Вадим Перець (2) Василь Бекесевич (2) Великдень (2) Випивка (2) Водоканал (2) Галягура (2) Гоголя 3 (2) Годинник Катедра (2) Готель Адлера (2) Готель Польонія (2) Готель Тернопіль (2) Дороги (2) Едуард Гронський (2) Жебраки (2) Завод Доли (2) Зарихти (2) Кава (2) Казимирівська площа (2) Калина (2) Ковчег (2) Кооперативний (2) Коперніка (2) Криниця родючості (2) Крушельницької (2) Людовік Фінкель (2) Магістрат 1 (2) Михайло Бріль (2) Могила ЖСР (2) Міст маяк (2) Над Ставом (2) Новий рік (2) Обеліск (2) Олексій Столяров (2) Острозького 45 (2) Пам'ятник Бандері (2) Пам'ятник Леніну (2) Пам'ятник Франку (2) Пам'ятник Хмельницькому (2) Пам'ятник Шевченку 2 (2) Пані з мітлою (2) Парк Топільче (2) Парохіяльний дім (2) Пелих дім (2) Пенза (2) Перемога (2) Перля (2) Пирогова (2) Пласт (2) Поляки (2) Поліція (2) Пошта (2) Рогатка (2) Рідна школа (2) Сагайдачного 13 (2) Сквер Шевченка (2) Слупи (2) Сніжинка (2) Собача печера (2) Стадникової (2) Старий млин (2) Степан Ратич (2) Струсів (2) Татари (2) Тварини (2) Торговиця Збруч (2) Труба (2) Франка 10 (2) Фундація Острозького (2) Фільми (2) Хмельницького 17 (2) Хмельницького 33 (2) Цвинтар 1 (2) Цукровня (2) Четверта церква (2) Шашкевича (2) Шевченка 1 (2) Шевченка 23 (2) Шептицького (2) Шептицького 7а (2) Ярослав Стецько (2) о Білинський (2) 1 квітня (1) 1 лютого (1) 1 травня (1) 10 вересня (1) 10 жовтня (1) 10 квітня (1) 11 липня (1) 12 березня (1) 12 квітня (1) 12 лютого (1) 12 травня (1) 13 лютого (1) 13 січня (1) 14 грудня (1) 1488 (1) 15 лютого (1) 15 серпня (1) 1544 (1) 1545 (1) 1555 (1) 1561 (1) 1570 (1) 16 жовтня (1) 16 квітня (1) 16 листопада (1) 16 травня (1) 1607 (1) 1609 (1) 1610 (1) 1611 (1) 1612 (1) 1614 (1) 1627 (1) 1636 (1) 1643 (1) 1648 (1) 17 вересня (1) 17 листопада (1) 17 лютого (1) 17 травня (1) 1730 (1) 1744 (1) 1763 (1) 1770 (1) 1783 (1) 1785 (1) 1799 (1) 18 березня (1) 18 лютого (1) 18 серпня (1) 1818 (1) 1819 (1) 1827 (1) 1831 (1) 1838 (1) 1841 (1) 1843 (1) 1847 (1) 1849 (1) 1853 (1) 1855 (1) 1856 (1) 1858 (1) 1862 (1) 1864 (1) 1865 (1) 1867 (1) 1869 (1) 1870-ті (1) 1874 (1) 1876 (1) 1881 (1) 1885 (1) 1887 (1) 19 березня (1) 19 вересня (1) 19 жовтня (1) 19 квітня (1) 19 травня (1) 1902 (1) 1904 (1) 1920-ті (1) 1940-ві (1) 1950 (1) 1951 (1) 1961 (1) 1963 (1) 1965 (1) 1967 (1) 1970-ті (1) 1972 (1) 1973 (1) 1974 (1) 1977 (1) 1982 (1) 1985 (1) 1989 (1) 1990-ті (1) 1996 (1) 1998 (1) 2 вересня (1) 2 грудня (1) 2 липня (1) 2 листопада (1) 2 травня (1) 20 березня (1) 20 січня (1) 20 червня (1) 2000 (1) 2001 (1) 2004 (1) 2009 (1) 2016 (1) 2017 (1) 21 березня (1) 21 грудня (1) 21 лютого (1) 21 серпня (1) 22 грудня (1) 22 липня (1) 22 січня (1) 23 березня (1) 23 вересня (1) 23 листопада (1) 23 січня (1) 23 червня (1) 24 січня (1) 24 травня (1) 24 червня (1) 25 грудня (1) 25 лютого (1) 25 січня (1) 25 червня (1) 26 вересня (1) 26 грудня (1) 26 липня (1) 26 листопада (1) 27 грудня (1) 27 січня (1) 28 березня (1) 28 квітня (1) 28 липня (1) 28 травня (1) 29 липня (1) 29 червня (1) 3 вересня (1) 3 грудня (1) 3 травня (1) 30 вересня (1) 30 травня (1) 31 серпня (1) 4 лютого (1) 4 серпня (1) 5 березня (1) 5 квітня (1) 5 лютого (1) 5 травня (1) 6 березня (1) 6 квітня (1) 7 березня (1) 7 серпня (1) 7 травня (1) 7 червня (1) 8 листопада (1) 8 серпня (1) 8 червня (1) 9 квітня (1) 9 лютого (1) 9 серпня (1) FB (1) TSL (1) Єзуїти (1) Іван Горбачевський (1) Іван Заруцький (1) Іван Франко (1) Ікона 1730 (1) Ікони (1) Інвентарі (1) Ірена Гут (1) Австро банк (1) Австрія (1) Авіація (1) Агенор Голуховський (1) Аксельрод (1) Алея Леніна (1) Алея Раціборського (1) Ангел хоронитель (1) Антон Кохановський (1) Антон Марчевський (1) Багата 2 (1) Багата 9 (1) Бакаїха (1) Банки (1) Березовиця (1) Близнюки колійові (1) Борис Демків (1) Броварна (1) Броварна 14 (1) Бронепотяг (1) Брюкнера (1) Бюлетень 1975 (1) Бюст Стецьку (1) Біла гора (1) Білецька 47 (1) Білогірська (1) В'ячеслав Чорновіл (1) Валерій Старічков (1) Валова 12 (1) Валова музей (1) Вандалізм (1) Василь Вишиваний (1) Василь Стефаник (1) Вбиральні (1) Вертеп (1) Виговського (1) Випадкова зустріч (1) Водохреща (1) Володимир Калин (1) Володимир Мандль (1) Вольф Мессінг (1) Вулицями славетних (1) Відродження (1) Вільне Життя (1) Вітошинські (1) Газ (1) Галицька (1) Георгій Жуков (1) Герета дошка 1 (1) Глибока (1) Глиняна (1) Глиняна 6 (1) Глінки (1) Гнатюка (1) Гоголя (1) Гоголя 11 (1) Голод камінь (1) Голодомор (1) Горбатий (1) Гранд старий (1) Гриби (1) Григорій Грицина (1) Гримайлів (1) Громницького (1) Даніель Штекель (1) Дарія Цвек (1) Джон Звожек (1) Дзвіниця рогатка (1) Домініканська площа (1) Дошка Голубович (1) Дошка Лисенку (1) Дошка Лучаківському 1 (1) Дошка Подільський (1) Дошка УДГ (1) Дошка Франку (1) Дошка Чайковському (1) Дошка Штаб (1) Дошка тюрма (1) Дошка школярі (1) Діонізій Шолдра (1) Діорама 1944 (1) Епідемії (1) Живова (1) За Рудкою 45 (1) Замкова (1) Замкова 16 (1) Зацерковна (1) Йозеф Галічер (1) Кадр памяті (1) Казначейство (1) Камінна (1) Камінна 3 (1) Кападоція (1) Каплиця рогатка (1) Каплиця святоіванівська (1) Карпенка (1) Качали 9 (1) Клуб Тернополян (1) Козаки (1) Козацький острів (1) Колекціонування (1) Коперніка 18 (1) Корисне (1) Котляревського (1) Котляревського 2 (1) Котляревського 4 (1) Кошари дубовецькі (1) Кошари замкові (1) Криниця СР (1) Культура (1) Кульчицької 5 (1) Кіно Україна (1) Кіномайстерня (1) Липа (1) Липова 12 (1) Липова 7 (1) Липова. Липова 8 (1) Листопадова 1 (1) Листопадова 2 (1) Львівська (1) Літак (1) Літаки парк (1) М'ясокомбінат 2 (1) М'ясокомбінат 3 (1) МД Загруддя (1) Магістрат 2 (1) Макет (1) Малюнки (1) Медова (1) Микита Хрущов (1) Микола Лисенко (1) Микола Невеселий (1) Микулинецька (1) Михайло Перль (1) Млин Галля (1) Могила Губер (1) Монастирського (1) Морозиво (1) Мстислава (1) Музей Коперніка (1) Музей Крушельницької (1) Музей Чорнобиль (1) Музей політ (1) Музилище 1 (1) Містика (1) Надія Грицина (1) Назарія (1) Назви вулиць (1) Нассау (1) Нахман Крохмаль (1) Незалежності пам (1) Ніч (1) ОДА (1) ОСС (1) Оболоня 13 (1) Одяг (1) Оксана Флінта (1) Олександр Керенський (1) Олександр Пушкін (1) Олесь Маляр (1) Омелян Пріцак (1) Опільського 2 (1) Опільського 6 (1) Острозького 13 (1) Острозького 26 (1) Острозького 62 (1) Острів закоханих (1) Офензива (1) Пагорб (1) Пам'ятник Пілсудському (1) Пам'ятник Шевченку 1 (1) Пан Богдан (1) Паращука (1) Паращука 2 (1) Паращука 4у (1) Парк Загребебелля (1) Паркова (1) Переходи Гайова (1) Перехід Білогірська (1) Печери (1) Пленер Медобори (1) Пляж Біла Гора (1) Погода (1) Погорілес (1) Погруддя Словацького (1) Пологовий (1) Порох Гал (1) Порох Пет (1) Посацка (1) Праведники (1) Проституція (1) Риба (1) Рудольф Галль (1) Руська 15 (1) Руська 25 (1) Руська 28 (1) Руська 37 серце (1) Руська 4 (1) Руська 52 (1) Сагайдачного 6 (1) Самогубці (1) Свят (1) Середня дзвіниця 1 (1) Сидір Голубович (1) Символіка (1) Симон Петлюра (1) Скаути (1) Скульптури Кузнєцова (1) Славко Луцишин (1) Словацького 4 (1) Солодощі (1) Соломія Крушельницька (1) Спога (1) Стадіон (1) Стара ватра (1) Стара піцерія (1) Старий ринок 1 (1) Старошкільна (1) Статистика (1) Стефанія Садовська (1) Стосунки (1) Стрільців 13 (1) Стрільців 17 (1) ТДМУ (1) ТНПУ (1) Танцорова 51 (1) Тарас Циклиняк (1) Татарська 35 (1) Телефон (1) Темпель (1) Тернопіль у плині літ (1) Торгівля (1) Транс (1) Тубдиспансер (1) УГКЦ (1) Фарна (1) Фото 2СВ (1) Франка 11 (1) Франка 20 (1) Франка 7а (1) Футбол (1) Фігурка Нечая (1) ХБК (1) Хмельницького 15 (1) Хмельницького 27 (1) Хмельницького 9 (1) Храми (1) Хрест Загребелля (1) Хрест Чернівецька (1) Цвинтар 2 (1) Цвинтарна (1) Цистерна із спиртом (1) Цікав (1) Чеслав Бліхарський (1) Човнева станція (1) Чорновола 1 (1) Чорновола 14 (1) Чорновола 4 (1) Чорновола 5 (1) Чумацька (1) Чумацька 25 (1) Швейц павільйон (1) Шевченка 10 (1) Шевченка 15 (1) Шевченка 18 (1) Шевченка 25 (1) Шевченка 5 (1) Шептицького 2 (1) Шибениця (1) Школя Перля (1) Шмуель Раппопорт (1) Шоста школа (1) Шпиталь новий (1) Шталаг (1) Юзеф Галічер (1) Юрій Заводович (1) Юрій Луговий (1) Яким Ярема (1) Ян Вікалюк (1) Ян Матейко (1) Яремчука 32 (1) Яремчука 39 (1) Ярослав Ч (1)