Тернопільські підземелля (2006)




У світі незвичайного: У світі незвичайного
Назва частини: Тернопіль підземний і його жителі

Про те, що під Тернополем є підземне місто я чула не раз. Про це знають всі. На початку 21 століння, в одній з газет, навіть, опублікували план підземних ходів.

ЧАСТИНА 1

 Після війни у ходах жили люди?

Однак те, що я почула декілька місяців тому подібно на сюжет фантастичного фільму. Літній пан, тернополянин, розповів мені дивовижну історію про те, як у середині 1950-их років, під час обвалу робітники знайшли сім’ю, яка жила під землею, майже, 10 років і нездогадувалася, що 2СВ уже закінчилася. Ніби то люди переховувалися від бомбардування у підвалі, вихід завалило, натомість сім’я знайшла хід, який вів до іншого підвалу. Так родина пересувалася системою ходів з підвалу до підвалу.

В основі кожної легенди лежать факти. Чи могли у тернопільському підземеллі жити люди? Хто про це може знати? Якщо людей дійсно знайшли під час обвалу, про це може знати архітектор. Володимир Дмитрович Сопків після вітчизняної війни працював інженером обпроекту «Геодезія». Саме він спроектував центральну частину міста такою, якою ми її бачимо зараз.

Під час війни вся Замкова, до озера, була зруйнована. Тоді обвали під час забудови були звичним явищем. Адже будувати довелось на підвалах зруйнованих будинків. Ось що знайшли під будинком, що на Руській,15.

Говорить Володимир Сопків (інженер облпроекту «Геодезія»)

- То десь йшло до 200 метрів і копали в сторону замку.
-Якою була ширина та глибина (ходу)?
- Глибина десь була 1.80, ширина около 2 метрів. Капітально зроблено, збудовано. Так було досить чисто, навіть жити можна було, може там і жили.
Хто переховувався під земленю Володимир Сопків не знає. Він перший хто дослідив і останніх хто бачив підземний хід під вулицею Замковою.
-А його нема, його забили. Ми то все проектували. Той хід, шо я наніс на масштаб, на карту. Розумієте, його забили, щоб він недай Бог не провалилася якась будівля.

Володимир Дмитрович пам’ятає інший обвал. За його словами тоді під землю провалився молодий чоловік, який ніс з ринку продукти.
-На цій вулиці, Шашкевича, колись тоже був обвал і навіть людина провалилася три метри глубиною, то його вже витягнули.. Тоже йшов кудись, але куди?! Після війни багато тих тунелів засипано.

Можливо тоді хтось побачив як чоловік вилазить з під землі і цей факт породив легенду про жителів підземелля.
За словами архітектора підземні ходи не рідко плутають із системами каналізацій і оборонними валами. Однак і у них є також своя розгалужена система, яка ще недосліджена.

Де технікум кооперативний будувався, ми його також проектували, був такий архітектор Гронський, то там вже як почали будувати, то звідтам фундамент пішов на глибину 2,5м, десь коло того. А в цій стороні, ближче до озера, пішов на глибину до 12-14 метрів. Ше на десяти метрах якесь сміття витягали, потім ми знайшли старі архіви, то виявилося, що колись був, ще сотні років тому, йшов до озера такий «овраг».
Система ходів все ж існує. Однак відновити центральну, і напевне основну її частину неможливо. Виходи і частини лабіринку забетоновані. Наврядче колись у нашому місті буде музей накшталт одеських катакомбів.

Напевне найцікавіше знаходиться під замком. Я вирішила зустрітися з директором спортивної школи греко-римської боротьби. Володимир Пилипович працює в цьому приміщенні років з п’ятдесят. До того ж жив у Тернополі ще з довоєнних часів, і мав би щось знати.

Говорить Володимир Пласконіс (директор СДЮСШР греко-римської боротьби)

Два ходи знайшли під наше озеро. Я думаю, що вони затоплені водою. Чому? Тому що фундамент..вода стоїть вище від фундамента і ми сьогодні відчуваємо, що фундамент тягне воду. Підземні ходи, які існують і сьогодні, я вважаю, що вони, мабуть, і недосліджені. Тому що після війни поставили стіну там, і входу фактично немає. Піднімають ту стіну, є певний дозвіл, це мабуть зв’язано із СБУ нашим, мабуть техніка безпеки, яка повинна..може там і міна може бути.

Під час 2СВ тернопільський замок був форпостом гітлерівців. Архітектурна будова, стіни якої мають товщину 4 метри 25 сантиметрів, служили для німців бомбосховищем. 5 поверхів, декілька підземних ярусів, можливість переходу з кімнати в кімнату і в підземелля через ходи в стінах, мрія кожного стратега. Під забетонованим майданчиком – підземний поверх і ймовірно не один. І вимурувана працівниками НКВД глуха стіна підділяє нас від таємниць підземель.

Говорить Олег Гаврилюк (завідувач відділом давньої історії ТОКМ)

В мене великі сумніви є, що під річкою є підземних хід, який веде в напрямку до Кутковець або Загребелля. Він виник вже після 1540 року, бо тут знаходився за гребльою, яка була зведена в 1548 році. На мою думку, в 16 століття, до побудови озера в 1548 році, замок мав проїзд центральний і він зовсім іншого типу був.

Олег Миколайович в історію з підземними жителями не вірить. Він звик спиратись на документи, бажано першоджерела, а згадок в історичних джерал про них не зутрічав. Каже, що єдині жителі підземелля – це злочинці з замкових казематів.

В’язниця була – це обов'язково, і тут когось утримували. Я можу навіть навести приклади, що були засуджені на смерть дві жінки, які хотіли вбити своїх чоловіків і підмовили для цього своїх коханців. Це в історії Тернополя є, просто про це ніхто не знаю, бо не вивчають документів архівних.
В так званих Трембовельському і Гроцкому архіві є матеріали збережені до цього часу.

У замку і жила династія катів. Можливо у підземних казематах утримували Івана Богуна.

Ми знайшли думку одного польського історика, він стверджує, що в казематах замку знаходився колись Іван Богун. Коли він тут знаходився? Я думаю, що до 1648-ого року, тобто до початку визвольних змагань. Тобто ми це називаємо, як визвольна війна українського народу чередини 17ст. Тому що в 1648-ому, до розстрілу в 1650-их роках, ми знаємо, що він знаходився в українській армії. Ми будем шукати.звичайно..можливо знайдем корені..
Володимир Пилипович стверджує, що під час війни тернополяни не могли переховуватися у ходах під містом.

На німецьких машинах..всі були вивезені..я був один із тих, хто вивезений в Забойках..наша сім’я, мати..в тому селі. Но всі жителі міста були вивезені (йдеться про евакуацію мирного населення під час боїв 1944 року). Настільки цей комендант міста була людина гуманна, мабуть високого інтелекту, шо пішов на такий подвиг – це людський подвиг. Під час війни..взяти..вивезти цивільне населення, щоб воно не гинуло. Я думаю, що родина того коменданта німецького може пишатися ним.

І все ж під містом люди жили. Володимир Пласконіс переконаний в цьому. Бо під час обвалу в 1960-их роках бачив їхні рештки.
Був підземний хід, де я сам спускався. В 1965 році було знайдено металічне ліжко, хтось був там, а також останки скелетів. Мабуть це був дитячий скелет і жіночий. Може це була єврейська сім’я, може вони зуміли зайти в цей хід, шоб ховатися від німців під час війни. Могло бути. Но з боку замку щоб зайти..це було неможливо.

Частина 2

Говорить Богдан Хаварівський (директор ДАТО)

До отримання ше магдебурзького права тут татари.. тут йшов такий шлях.. І люди куди тікали? Під землю. За легендами, то були ходи по всьому місту. То були ходи аж під то болото, під річку (Серет) аж під Кутківці, є така легенда і вона навіть доведена. Звідки я це знаю? Є такі справи, випадкові, які я читав, зведення, що НКВД, що за німців там ховалися євреї і ховався навіть рух опору, тобто ОУНівці, бандерівці і жителі міста, які переховувалися від бомбардування. Бо то страшна річ була..війна, тут фронки..різні люди, різні національності. Особливо навіть визвольна армія наша не відзначалася делікатністю по відношенню до населення, яке жило тут.

Гітлер вже здався, все, але рух опору. Де він? Облава на них тут НКВД, а вони виринають десь там.

Тернополяни, які проходять вулицею Сагайдачного, ніколи не звертають увагу на сосни, які височать в один рівень з Катедральними куполами. Вони не замислюються над тим звідки ці дерева ростуть. А між тим, в середині споруди є італійський дворик, де під час 2СВ німці сховали зенітку. Зенітка розстрілювала радянські літаки. Підземелля під Катедрою також має декілька поверхів. У дощові дні вода тут не затримується, вона легко просочуються нижче.  Зверніть увагу на візок. Ним підвозили до зенітки снаряди. Нині на ньому перевозять виборчі бюлетені, які за браком місця в архіві зберігаються в підземеллях.

Богдан Васильович згадує, що одного разу знайшов у ходах пляшку густого церковного вина. Мабуть її приховали у 17 столітті, тай забули.

Історія підземелля дала би датування.. там науково можна оприділити.. якісь найти пам’ятки, тих часів. Це дуже цікаво. Але це треба археологів, Радзієвського, його команду тих хто знається на печерах. То треба істориків, архіви вивчити досконало. Не тільки наші архіви, а архіви, які є, особливо, в СБУ. Якраз про той період, вони мали ті схеми, те все. Вони там мурували те все, заставляли робітників закривати ті ходи.

Щоб дослідити ходи, треба мати достовірну карту і вона є. Однак зберігається у Варшавських і Краківських архівах. Ці документи були вивезені польською владою ще до 2СВ.

Поляки також цікавилися. Вони мали інтерес на цю землю, свої, як вони казали. Вони як прийшли в 1918-19рр., то їх в першу чергу цікавило, на чому стоїть Тернопіль. Бо окупант, знаєте, завжди нищить все те, що було до нього.

Двадцять років тому польський історик, колишній житель нашого міста Чеслав Бліхарський, автор кількох праць про Тернопіль, хотів передати в ДАТО документи і карти довоєнних будівель, однак через непорозуміння вони так і залишилися у Польщі. Серед документів, які зберігаються в ДАТО є звіти НКВД, в яких вказано, що виділена бригада для того щоб замурувати підземних хід у якому переховуються вороги радянської влади.

Тема, яку ви зараз підняли, вона гідна якоїсь навіть книжки, монографії, бо там не просто цікавість, не просто азарт,сенсація, а там і долі людські. Ті люди, які зараз в Ізраїлі там переховувалися, завдяки тим підземеллям збереглися. Ті люди з підпілля, які були замуровані і були відірвані. Бо їх там за одну ніч чи день всі ці ходи були замуровані НКВД.

З нащадками тих, хто переховувався під землею Богдан Хаварівський знайомий особисто.

До мене приїжджають часом і просять сфотографувати де їхні доми, я їх водив. То кажуть..о..там десь де синагога був підземний під, ми там ховалися. Синагоги вже нема, там де котельня, зараз там де піцерія..в тому.. От там вони ховалися.. звідтам були підземні ходи аж до Катедри. Оце мені з Ізраїлю говорили такі Вінтери, вони відомий рід, жителі з Тернополя.

Такий був тут.. Таллєр, приїжджав з Америки. Відомий представник жителів Тернополя. Він говорив, що вони врятувалися, його жінка. А брат десь вибіг там..бо вони голодували, до хати своєї, а там були якраз німці і просто вбили його там, в рідній хаті вбили. Так шо судьби…там книжку можна писати..

Ті з ким я зустрілася під час підготовки передачі знають про жителів підземного міста мало. Водночас я дізналася, що люди, які знають більше ще живі. Я вірю, що знайду їх.

Над передачею працювали:

Автор – Валентина Лопащенко
Оператори – Віталій Павук, Сергій Русаков, Олег Павлишин
Звукорежисер – Андрій Ярмусь, Юрій Данилюк
Інженер відео монтажу – Володимир Ковальчук

Тернопільська обласна державна телерадіокомпанія 2006 рік

Ключові слова

Відео (233) Спогади (151) Паралелі (112) Цікаве (104) Люди (79) Ірина Максимів (64) Листівки PL (54) Євреї (51) Парафіяльний костел (47) 1944 (45) Фото PL (41) Статті (38) Загальний вид (37) Катедра (35) Фотосалон (34) дядьСаша (34) 1917 (33) Неіснуючі будинки (33) Сумне (32) Шевченка (32) Кухня (29) Став (28) Невідоме (26) Старий замок (25) Книги (24) Володимир Мороз (22) Стара синагога (22) Діти (21) Підземелля (21) 1939 (20) Пам'ятники (20) Микулинецький цвинтар (19) Смішне (19) Вокзал зд (18) Старий ринок (18) Транспорт (18) Ярослав Максимів (18) Готель Подільський (16) Карти (16) Руїни (16) 1СВ (15) Володимир Сушкевич (15) Монастирська церква (15) Надставна церква (15) Середня церква (15) Зима (14) Магістрат (14) Німецька окупація (14) Руська (14) 1908 (13) 1938 (13) Нове окописько (13) Ріка Серет (13) Фото СРСР (13) Герб (12) Стара преса (12) 1918 (11) Адам Міцкевич (11) Онуфрій Саїк (11) Роман Івашкевич (11) 1941 (10) 2011 (10) Голокост (10) Документи (10) Перша гімназія (10) Різдво (10) 1930-ті (9) Єзуїтський костел (9) Майдан Волі (9) Медицина (9) Околиці (9) ППР (9) Підзамче (9) СРСР (9) Сражение за Тарнополь (9) 1903 (8) 1915 (8) 1936 (8) 1950-ті (8) Ігор Король (8) Володимир Громницький (8) Залізниця (8) Майдан Волі 2 (8) Меморіальні дошки (8) Олег Швидкий (8) Острозького (8) Полковниківка (8) Промо (8) Сагайдачного (8) Свята (8) Фото (8) Фото SV (8) Шевченка 21 (8) 1898 (7) 1900 (7) 1930 (7) 2006 (7) 2012 (7) Sowiniec (7) Богдан Свистун (7) Войско (7) Володимир Кріса (7) Загребелля (7) Олександр Семенів (7) Перші москалі (7) Пожежники (7) Сокіл pl (7) Старий парк (7) 1910 (6) 1911 (6) 1931 (6) 1942 (6) 2013 (6) 2СВ (6) NAC (6) Аерофотозйомка (6) Вбивства (6) Володимир Лучаківський (6) Дитинство (6) Йозеф Перль (6) Коперніка 14 (6) Любомира Бойцун (6) Музеї (6) Музика (6) Міст рампа (6) Новий замок (6) Оболоня (6) Окружний суд (6) Поділ (6) Радіо (6) Сагайдачного 3 (6) Стахо-вар'ят (6) Тарновського (6) Трьохсторонній годинник (6) Тюрма (6) Фонтани (6) Юрій Свідерський (6) 1896 (5) 1913 (5) 1926 (5) 1935 (5) 1945 (5) 1962 (5) Багата (5) Бойня (5) Весілля (5) Влодко Іваницький (5) Володимир Мисула (5) Віадук (5) Ганна Саїк (5) ДАТО (5) Демографія (5) Диваки (5) Криниці (5) МЕМ (5) Омелян Кузьміньчук (5) Острозького 9 (5) Парк Шевченка (5) Петриків Голокост (5) Рудка (5) Станіслав Ковальчук (5) Стефа Заводович (5) Сун (5) Театралка (5) Українською (5) Шевченка 3 (5) 1672 (4) 1861 (4) 1868 (4) 1872 (4) 1895 (4) 19 липня (4) 1901 (4) 1907 (4) 1909 (4) 1914 (4) 1916 (4) 1919 (4) 1921 (4) 1923 (4) 1933 (4) 1943 (4) 1947 (4) 1952 (4) 1956 (4) 1990 (4) 2003 (4) 2014 (4) 23 травня (4) Адресова 35 (4) Бабада (4) Влада (4) Гвара (4) Готель Пунчерта (4) Грушевського 2 (4) Джерела (4) Доли (4) Дорошівка (4) Дім Парнаса (4) Електрівня (4) ЗУНР (4) Замкова брама (4) Качали (4) Кладка (4) Кульчицької 4 (4) Листопадова 4 (4) Махабунди (4) Миколая (4) Назва міста (4) Освіта (4) Острозького 11 (4) Острів Чайка (4) Палац Загребелля (4) Плани (4) Пляжі (4) Польською (4) Промисловість (4) Руська 23 (4) Сагайдачного 4 (4) Св.Вінцентій (4) Спорт (4) Старе окописько (4) Татарська (4) Турист (4) Українська гімназія (4) Фортеця (4) Фото DE (4) ЦУМ (4) Цвинтарна брама (4) Цегла (4) Чорновола (4) Шевченка 29 с (4) Шпацір (4) Юзеф Пілсудський (4) Ярослав Гулько (4) 1 січня (3) 11 листопада (3) 1825 (3) 1836 (3) 1840 (3) 1888 (3) 1890 (3) 1892 (3) 1893 (3) 1894 (3) 1897 (3) 1899 (3) 1906 (3) 1912 (3) 1920 (3) 1924 (3) 1925 (3) 1927 (3) 1929 (3) 1932 (3) 1934 (3) 1946 (3) 1949 (3) 1954 (3) 1955 (3) 1957 (3) 1959 (3) 1969 (3) 1970 (3) 1983 (3) 1994 (3) 2002 (3) 25 квітня (3) 29 вересня (3) Іван Мазур (3) Ігор Дуда (3) Іграшки (3) Альбоми (3) Анатолій Лещишин (3) Ашкеназі (3) Богдан Васильків (3) Броварня (3) Будинок на цвинтарі (3) Білецька (3) Валова (3) Ветерани (3) Віктор Хара (3) Вілла Грабовського (3) Гетто (3) Грушевського (3) Дмитро Мулярчук (3) Замонастирська (3) Захоронки (3) Йосип Сліпий (3) Каналізація (3) Каплиця Антонія (3) Коперніка 1 (3) Кульчицької (3) Кульчицької 3-5 (3) Легенди (3) Листопадова (3) Листопадова 5 (3) Листівки СРСР (3) Львів (3) Майки (3) Микола Саїк (3) Мстислава 2 (3) Міст Петриків (3) Неіснуючі МО (3) Неіснуючі вулиці (3) Новий світ (3) Німці (3) Острозького 20 (3) Подільська Нижня (3) Подільський банк (3) Події (3) Поховання (3) Похорони (3) Рейхенберг (3) Релігія (3) Речі (3) Руська 56 (3) Сагайдачного 2 (3) Сасовер (3) Сергій Чернишов (3) Сибір (3) Старий ринок 1а (3) Староство (3) Січинського (3) ТОКМ (3) Театр (3) Франка (3) Франка 12 (3) Хмельницького (3) Цвинтар Загребелля (3) Цвинтар рогатка (3) Цвинтарна каплиця (3) Шевченка 33 с (3) Шевченка 39 (3) Шия (3) Шмуель Агнон (3) Юля Саїк (3) Ялинка (3) Ян Тарновський (3) св Текля (3) 1 вересня (2) 10 лютого (2) 12 липня (2) 12 листопада (2) 15 березня (2) 15 квітня (2) 17 липня (2) 18 липня (2) 1809 (2) 1817 (2) 1829 (2) 1851 (2) 1860-ті (2) 1870 (2) 1873 (2) 1875 (2) 1880 (2) 1882 (2) 1883 (2) 1886 (2) 1891 (2) 1905 (2) 1922 (2) 1928 (2) 1937 (2) 1940 (2) 1948 (2) 1953 (2) 1958 (2) 1960 (2) 1960-ті (2) 1968 (2) 1975 (2) 1992 (2) 1995 (2) 1997 (2) 2008 (2) 2010 (2) 2015 (2) 21 червня (2) 22 травня (2) 24 липня (2) 25 жовтня (2) 27 серпня (2) 27 червня (2) 28 серпня (2) 30 серпня (2) 31 липня (2) 4 липня (2) Ігор Герета (2) Ігри (2) Ідеї (2) Ілярій Брикович (2) Іпотечний банк (2) Автовокзал (2) Андрей Шептицький (2) Баба Слава (2) Бережанська (2) Богдан Любий (2) Борделі (2) Борис Кошечкін (2) Будинок Свистуна (2) Вадим Перець (2) Василь Бекесевич (2) Великдень (2) Випивка (2) Водоканал (2) Галягура (2) Гоголя 3 (2) Годинник Катедра (2) Готель Адлера (2) Готель Польонія (2) Готель Тернопіль (2) Дороги (2) Едуард Гронський (2) Жебраки (2) Завод Доли (2) Зарихти (2) Кава (2) Казимирівська площа (2) Калина (2) Ковчег (2) Кооперативний (2) Коперніка (2) Криниця родючості (2) Крушельницької (2) Людовік Фінкель (2) Магістрат 1 (2) Михайло Бріль (2) Могила ЖСР (2) Міст маяк (2) Над Ставом (2) Новий рік (2) Обеліск (2) Олексій Столяров (2) Острозького 45 (2) Пам'ятник Бандері (2) Пам'ятник Леніну (2) Пам'ятник Франку (2) Пам'ятник Хмельницькому (2) Пам'ятник Шевченку 2 (2) Пані з мітлою (2) Парк Топільче (2) Парохіяльний дім (2) Пелих дім (2) Пенза (2) Перемога (2) Перля (2) Пирогова (2) Пласт (2) Поляки (2) Поліція (2) Пошта (2) Рогатка (2) Рідна школа (2) Сагайдачного 13 (2) Сквер Шевченка (2) Слупи (2) Сніжинка (2) Собача печера (2) Стадникової (2) Старий млин (2) Степан Ратич (2) Струсів (2) Татари (2) Тварини (2) Торговиця Збруч (2) Труба (2) Франка 10 (2) Фундація Острозького (2) Фільми (2) Хмельницького 17 (2) Хмельницького 33 (2) Цвинтар 1 (2) Цукровня (2) Четверта церква (2) Шашкевича (2) Шевченка 1 (2) Шевченка 23 (2) Шептицького (2) Шептицького 7а (2) Ярослав Стецько (2) о Білинський (2) 1 квітня (1) 1 лютого (1) 1 травня (1) 10 вересня (1) 10 жовтня (1) 10 квітня (1) 11 липня (1) 12 березня (1) 12 квітня (1) 12 лютого (1) 12 травня (1) 13 лютого (1) 13 січня (1) 14 грудня (1) 1488 (1) 15 лютого (1) 15 серпня (1) 1544 (1) 1545 (1) 1555 (1) 1561 (1) 1570 (1) 16 жовтня (1) 16 квітня (1) 16 листопада (1) 16 травня (1) 1607 (1) 1609 (1) 1610 (1) 1611 (1) 1612 (1) 1614 (1) 1627 (1) 1636 (1) 1643 (1) 1648 (1) 17 вересня (1) 17 листопада (1) 17 лютого (1) 17 травня (1) 1730 (1) 1744 (1) 1763 (1) 1770 (1) 1783 (1) 1785 (1) 1799 (1) 18 березня (1) 18 лютого (1) 18 серпня (1) 1818 (1) 1819 (1) 1827 (1) 1831 (1) 1838 (1) 1841 (1) 1843 (1) 1847 (1) 1849 (1) 1853 (1) 1855 (1) 1856 (1) 1858 (1) 1862 (1) 1864 (1) 1865 (1) 1867 (1) 1869 (1) 1870-ті (1) 1874 (1) 1876 (1) 1881 (1) 1885 (1) 1887 (1) 19 березня (1) 19 вересня (1) 19 жовтня (1) 19 квітня (1) 19 травня (1) 1902 (1) 1904 (1) 1920-ті (1) 1940-ві (1) 1950 (1) 1951 (1) 1961 (1) 1963 (1) 1965 (1) 1967 (1) 1970-ті (1) 1972 (1) 1973 (1) 1974 (1) 1977 (1) 1982 (1) 1985 (1) 1989 (1) 1990-ті (1) 1996 (1) 1998 (1) 2 вересня (1) 2 грудня (1) 2 липня (1) 2 листопада (1) 2 травня (1) 20 березня (1) 20 січня (1) 20 червня (1) 2000 (1) 2001 (1) 2004 (1) 2009 (1) 2016 (1) 2017 (1) 21 березня (1) 21 грудня (1) 21 лютого (1) 21 серпня (1) 22 грудня (1) 22 липня (1) 22 січня (1) 23 березня (1) 23 вересня (1) 23 листопада (1) 23 січня (1) 23 червня (1) 24 січня (1) 24 травня (1) 24 червня (1) 25 грудня (1) 25 лютого (1) 25 січня (1) 25 червня (1) 26 вересня (1) 26 грудня (1) 26 липня (1) 26 листопада (1) 27 грудня (1) 27 січня (1) 28 березня (1) 28 квітня (1) 28 липня (1) 28 травня (1) 29 липня (1) 29 червня (1) 3 вересня (1) 3 грудня (1) 3 травня (1) 30 вересня (1) 30 травня (1) 31 серпня (1) 4 лютого (1) 4 серпня (1) 5 березня (1) 5 квітня (1) 5 лютого (1) 5 травня (1) 6 березня (1) 6 квітня (1) 7 березня (1) 7 серпня (1) 7 травня (1) 7 червня (1) 8 листопада (1) 8 серпня (1) 8 червня (1) 9 квітня (1) 9 лютого (1) 9 серпня (1) FB (1) TSL (1) Єзуїти (1) Іван Горбачевський (1) Іван Заруцький (1) Іван Франко (1) Ікона 1730 (1) Ікони (1) Інвентарі (1) Ірена Гут (1) Австро банк (1) Австрія (1) Авіація (1) Агенор Голуховський (1) Аксельрод (1) Алея Леніна (1) Алея Раціборського (1) Ангел хоронитель (1) Антон Кохановський (1) Антон Марчевський (1) Багата 2 (1) Багата 9 (1) Бакаїха (1) Банки (1) Березовиця (1) Близнюки колійові (1) Борис Демків (1) Броварна (1) Броварна 14 (1) Бронепотяг (1) Брюкнера (1) Бюлетень 1975 (1) Бюст Стецьку (1) Біла гора (1) Білецька 47 (1) Білогірська (1) В'ячеслав Чорновіл (1) Валерій Старічков (1) Валова 12 (1) Валова музей (1) Вандалізм (1) Василь Вишиваний (1) Василь Стефаник (1) Вбиральні (1) Вертеп (1) Виговського (1) Випадкова зустріч (1) Водохреща (1) Володимир Калин (1) Володимир Мандль (1) Вольф Мессінг (1) Вулицями славетних (1) Відродження (1) Вільне Життя (1) Вітошинські (1) Газ (1) Галицька (1) Георгій Жуков (1) Герета дошка 1 (1) Глибока (1) Глиняна (1) Глиняна 6 (1) Глінки (1) Гнатюка (1) Гоголя (1) Гоголя 11 (1) Голод камінь (1) Голодомор (1) Горбатий (1) Гранд старий (1) Гриби (1) Григорій Грицина (1) Гримайлів (1) Громницького (1) Даніель Штекель (1) Дарія Цвек (1) Джон Звожек (1) Дзвіниця рогатка (1) Домініканська площа (1) Дошка Голубович (1) Дошка Лисенку (1) Дошка Лучаківському 1 (1) Дошка Подільський (1) Дошка УДГ (1) Дошка Франку (1) Дошка Чайковському (1) Дошка Штаб (1) Дошка тюрма (1) Дошка школярі (1) Діонізій Шолдра (1) Діорама 1944 (1) Епідемії (1) Живова (1) За Рудкою 45 (1) Замкова (1) Замкова 16 (1) Зацерковна (1) Йозеф Галічер (1) Кадр памяті (1) Казначейство (1) Камінна (1) Камінна 3 (1) Кападоція (1) Каплиця рогатка (1) Каплиця святоіванівська (1) Карпенка (1) Качали 9 (1) Клуб Тернополян (1) Козаки (1) Козацький острів (1) Колекціонування (1) Коперніка 18 (1) Корисне (1) Котляревського (1) Котляревського 2 (1) Котляревського 4 (1) Кошари дубовецькі (1) Кошари замкові (1) Криниця СР (1) Культура (1) Кульчицької 5 (1) Кіно Україна (1) Кіномайстерня (1) Липа (1) Липова 12 (1) Липова 7 (1) Липова. Липова 8 (1) Листопадова 1 (1) Листопадова 2 (1) Львівська (1) Літак (1) Літаки парк (1) М'ясокомбінат 2 (1) М'ясокомбінат 3 (1) МД Загруддя (1) Магістрат 2 (1) Макет (1) Малюнки (1) Медова (1) Микита Хрущов (1) Микола Лисенко (1) Микола Невеселий (1) Микулинецька (1) Михайло Перль (1) Млин Галля (1) Могила Губер (1) Монастирського (1) Морозиво (1) Мстислава (1) Музей Коперніка (1) Музей Крушельницької (1) Музей Чорнобиль (1) Музей політ (1) Музилище 1 (1) Містика (1) Надія Грицина (1) Назарія (1) Назви вулиць (1) Нассау (1) Нахман Крохмаль (1) Незалежності пам (1) Ніч (1) ОДА (1) ОСС (1) Оболоня 13 (1) Одяг (1) Оксана Флінта (1) Олександр Керенський (1) Олександр Пушкін (1) Олесь Маляр (1) Омелян Пріцак (1) Опільського 2 (1) Опільського 6 (1) Острозького 13 (1) Острозького 26 (1) Острозького 62 (1) Острів закоханих (1) Офензива (1) Пагорб (1) Пам'ятник Пілсудському (1) Пам'ятник Шевченку 1 (1) Пан Богдан (1) Паращука (1) Паращука 2 (1) Паращука 4у (1) Парк Загребебелля (1) Паркова (1) Переходи Гайова (1) Перехід Білогірська (1) Печери (1) Пленер Медобори (1) Пляж Біла Гора (1) Погода (1) Погорілес (1) Погруддя Словацького (1) Пологовий (1) Порох Гал (1) Порох Пет (1) Посацка (1) Праведники (1) Проституція (1) Риба (1) Рудольф Галль (1) Руська 15 (1) Руська 25 (1) Руська 28 (1) Руська 37 серце (1) Руська 4 (1) Руська 52 (1) Сагайдачного 6 (1) Самогубці (1) Свят (1) Середня дзвіниця 1 (1) Сидір Голубович (1) Символіка (1) Симон Петлюра (1) Скаути (1) Скульптури Кузнєцова (1) Славко Луцишин (1) Словацького 4 (1) Солодощі (1) Соломія Крушельницька (1) Спога (1) Стадіон (1) Стара ватра (1) Стара піцерія (1) Старий ринок 1 (1) Старошкільна (1) Статистика (1) Стефанія Садовська (1) Стосунки (1) Стрільців 13 (1) Стрільців 17 (1) ТДМУ (1) ТНПУ (1) Танцорова 51 (1) Тарас Циклиняк (1) Татарська 35 (1) Телефон (1) Темпель (1) Тернопіль у плині літ (1) Торгівля (1) Транс (1) Тубдиспансер (1) УГКЦ (1) Фарна (1) Фото 2СВ (1) Франка 11 (1) Франка 20 (1) Франка 7а (1) Футбол (1) Фігурка Нечая (1) ХБК (1) Хмельницького 15 (1) Хмельницького 27 (1) Хмельницького 9 (1) Храми (1) Хрест Загребелля (1) Хрест Чернівецька (1) Цвинтар 2 (1) Цвинтарна (1) Цистерна із спиртом (1) Цікав (1) Чеслав Бліхарський (1) Човнева станція (1) Чорновола 1 (1) Чорновола 14 (1) Чорновола 4 (1) Чорновола 5 (1) Чумацька (1) Чумацька 25 (1) Швейц павільйон (1) Шевченка 10 (1) Шевченка 15 (1) Шевченка 18 (1) Шевченка 25 (1) Шевченка 5 (1) Шептицького 2 (1) Шибениця (1) Школя Перля (1) Шмуель Раппопорт (1) Шоста школа (1) Шпиталь новий (1) Шталаг (1) Юзеф Галічер (1) Юрій Заводович (1) Юрій Луговий (1) Яким Ярема (1) Ян Вікалюк (1) Ян Матейко (1) Яремчука 32 (1) Яремчука 39 (1) Ярослав Ч (1)